Festina life

APG zet innovatieve stap naar nieuw pensioenstelsel

Pensioenuitvoerder APG gaat met behulp van het Deense FinTech-bedrijf Festina Finance een systeem voor de polis- en kapitaaladministratie ontwikkelen voor de
aangesloten pensioenfondsklanten, waaronder ABP en bpfBOUW. Bij de klanten van APG zijn in totaal 4,8 miljoen deelnemers aangesloten. Het systeem ondersteunt het
nieuwe pensioenstelsel, dat veel veranderingen voor pensioenuitvoering met zich meebrengt.

APG kiest dit Deense FinTech-bedrijf, onder meer, omdat het Nederlandse pensioenstelsel wordt omgezet naar een systeem waarvan onderdelen in Denemarken al gangbaar zijn. Anders dan nu wordt in de nieuwe contracten de individueel door deelnemers opgebouwde pensioenpot bepalend voor de pensioenuitkering. Festina Finance heeft een IT-systeem ontwikkeld dat is gericht op het ondersteunen van dergelijke ‘defined contribution’ pensioenen. APG en Festina Finance gaan op een innovatieve manier samenwerken. Waar Festina Finance in het begin nog intensieve begeleiding biedt, zal APG op een gegeven moment de volledige verantwoordelijkheid nemen. Uiteraard wordt het nieuwe systeem onderdeel van het IT-landschap van APG. Andere redenen voor APG om voor samenwerking met Festina Finance te kiezen zijn de aanwezige pensioenkennis, state of the art technologie, flexibiliteit en een gelijksoortige bedrijfscultuur (‘cultural fit’).

 

Morten Schantz from Festina Finance and Francine van Dierendonck talks about APG new policy and administration system

Francine van Dierendonck, Lid Raad van Bestuur APG en Voorzitter Fondsenbedrijf en Deelnemers- en Werkgeversservices:

“We staan aan de vooravond van een grote transitie in de pensioenwereld. Na jarenlang geschaafd te hebben aan het huidige, uitstekende, pensioenstelsel, gaat het hele systeem om. We willen daarbij kunnen bouwen op de nieuwste en meest innovatieve technologie. In Festina Finance vinden wij de ondernemende partner die, net als wij, alles op alles zal zetten om de best denkbare stap voorwaarts te maken. We zijn trots dat APG als marktleider deze vernieuwende stap maakt. Deze stap is een bijzonder moment voor onze eigen mensen, onze pensioenfondsklanten en voor de hele sector die al 100 jaar bestaat.”

 

Morten Schantz, bestuursvoorzitter Festina Finance:

“Het Pensioenakkoord is de grootste transitie sinds de start van aanvullende pensioenregelingen in Nederland, raakt de hele markt en betekent in vrijwel alle gevallen een overgang naar een nieuw pensioenadministratiesysteem. Wij zijn bijzonder trots dat APG na de uitgebreide selectieprocedure Festina Finance Life and Pension Platform heeft gekozen als nieuw pensioenadministratie systeem. Ons Cloud gebaseerde systeem wordt volledig binnen het APG-IT landschap geïntegreerd en vormt op die wijze één geheel met het applicatielandschap. APG heeft hiermee de volledige regie bij het samenstellen van haar IT- landschap, gericht op innovatie en diensten voor werkgevers en deelnemers. Hierbij kunnen nieuwe ontwikkelingen bij portals en andere vormen van communicatie eenvoudig worden gerealiseerd, zonder de pensioenadministratie zelf te moeten aanpassen. Dit biedt veel voordelen. In samenwerking met het grootste pensioenfonds in Denemarken, hebben wij eerder eenzelfde systeem oplossing gerealiseerd. De samenwerking met de APG-organisatie is open en zeer Persbericht constructief. Binnen deze context zijn wij er volledig op gericht APG te ondersteunen bij deze grote transitie.”

 

Over APG
Als grootste pensioenuitvoerder van Nederland verzorgt APG het pensioen voor 4,8 miljoen deelnemers. APG verzorgt bestuursadvisering, vermogensbeheer, pensioenadministratie, pensioencommunicatie en werkgeversdiensten. We werken voor pensioenfondsen en werkgevers in de sectoren onderwijs, overheid, bouw, schoonmaak, woningcorporaties, sociale werkvoorziening, medisch specialisten en architectenbureaus. APG beheert 576 miljard euro (mei 2022) pensioenvermogen. Met ongeveer 3.000 medewerkers werken wij vanuit Heerlen, Amsterdam, Brussel, New York, Hongkong, Shanghai en Beijing.
www.apg.nl

Over Festina Finance
Festina Finance, opgericht door Morten Schantz, is een Deens FinTech-bedrijf, dat geavanceerde financiële softwaresystemen voor pensioenuitvoerders, pensioenfondsen, verzekeringsmaatschappijen en banken ontwikkelt. Één van de Festina Finance producten is het Life and Pension Platform. Dit is vanaf aanvang ontworpen voor de internationale pensioen- en levenmarkt. Het platform is opgebouwd vanuit een 3-laagsmodel, met een generieke laag, een landenlaag en klant specifieke laag. Binnen deze structuur kunnen pensioenregelingen volledig worden geconfigureerd, zonder verdere softwareaanpassing of codeontwikkeling. Festina Finance heeft meer dan 90 medewerkers, waarvan het merendeel met 10 – 30 jaar ervaring in de sector.
Festina Finance heeft meer dan 40 klanten en heeft vestigingen in Denemarken, het Verenigd Koninkrijk en Nederland.
www.festinafinance.nl

 

Meer informatie
APG:
Robert Bakker, woordvoerder
+31 6 462 961 89
Robert.bakker@apg.nl

Festina Finance:
Peter Klos, Head of Festina Finance Nederland
+31 6 145 953 99
pk@festinafinance.com